Palestiinalainen queer-feministi Ghadir Shafie Helsingissä Pride-viikolla

TIEDOTE

20.6., julkaisuvapaa heti

Palestiinalainen queer-feministi Ghadir Shafie vierailee Helsingissä Pride-viikolla

”Olin tullut Tel Aviviin voidakseni olla oma itseni. Minulle tuli kuitenkin selväksi että olin tervetullut ’lesbona’, mutta en palestiinalaisena.”

Sitaatti on palestiinalaiselta Ghadir Shafielta. Hän vierailee ensi viikolla Helsingissä puhumassa pinkkipesusta.

Pinkkipesulla (pinkwashing) tarkoitetaan valtioiden ja ylikansallisten yritysten sateenkaariystävällisen imagon vahvistamista ja brändäämistä poliittisiin ja kaupallisiin tarkoitusperiin. Pinkkipesuun yhdistyy usein homonationalismi, eli HLBT-oikeuksien mutkaton rinnastaminen tasa-arvoon, edistyksellisyyteen ja valkoisuuteen, homofobian ollessa jotakin takapajuista ja sivistymätöntä, joka kuuluu ”toisten” kulttuureihin ja uskontoihin. Shafie tuntee aiheen sekä työstään yhtenä palestiinalaisten queer-naisten järjestö Aswatin johtajista että omasta kokemuksestaan Israelissa.

Aswatin mukaan palestiinalaiset queer-naiset kohtaavat kolmenlaista sortoa: palestiinalaisina Israelin vallan alla, naisina ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäseninä. Aswat toimii näitä kolmen sorron muotoa vastaan yhdistämällä feminismin, queer-aktivismin ja Israelin apartheidin vastaisen kamppailun.

Shafien mukaan pinkkipesu ”ei ole ainoastaan Israelin valtion ja sen liittolaisten kyynistä HLBT-kysymyksillä ratsastamista huomion kääntämiseksi pois Israelin ihmisoikeusrikkomuksista. Se on lisäksi sisäpoliittinen strategia radikaalien palestiinalaisten toisinajattelijoiden hillitsemiseksi ja palestiinalaisten pitämiseksi jatkuvassa epäedullisessa asemassa.”

Ghadir Shafie osallistuu keskiviikkona 27.6. kello 17.30 Pride Housessa (Keskuskatu 1) paneeliin Different Shades of Pinkwashing – Pinkkipesun monet sävyt. Paneelissa keskustellaan ja pohditaan mitä pinkkipesu on, millaisia muotoja se saa ja mitä sille pitäisi tehdä.

Muina osallistujina ovat sukupuolentutkimuksen tutkija Julian Honkasalo Trasekista ja ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen. Paneelin puheenjohtaa Trasekin Kasper Kivistö.

Paneelin Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/2125000487758980/

Ghadir Shafieta on mahdollista haastatella 26.-27. kesäkuuta.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Noor Assad (ICAHD Finland),  noor.assad@outlook.com

Kemal Kocak (Trasek), kemalvelikocak@gmail.com

Järjestäjät

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) ry on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Trasek ry on valtakunnallinen yhdistys, joka ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Siirry sivun alkuun