Kiireellinen vetoomus hätäavusta Gazaan – saarto lopetettava nyt!
Helsinki, 8. huhtikuuta 2020
Arvon ulkoasiainministeri Pekka Haavisto,
Koronaepidemia vaatii kiireellisiä toimia myös ulkopolitiikan saralla. Välitämme Teille alla eurooppalaisten Palestiina-solidaarisuusjärjestöjen kattojärjestö ECCP:n koordinoiman EU-maiden ulkoministereille osoitetun avoimen kirjeen toimista, joihin EU:n ja EU-maiden tulisi kiireellisesti ryhtyä Gazan tilanteen suhteen.
Kirjeen englanninkielinen versio on osoitteessa https://www.eccpalestine.org/urgent-call-for-an-emergency-help-for-gaza-end-the-blockade-now/
Kunnioittavasti,
Syksy Räsänen
ICAHD Finlandin pj
Osoitettu:
EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell,
EU-maiden ulkoministerit,
Bryssel, 6. huhtikuuta 2020
Kiireellinen vetoomus hätäavusta Gazaan – saarto lopetettava nyt!
Arvoisa Josep Borrell,
Arvoisat EU-maiden ulkoministerit,
Vastauksena koronaviruksen aiheuttamaan maailmanlaajuiseen pandemiaan hallitukset kautta maailman ovat ryhtyneet kiireellisiin toimiin kansalaistensa terveyden suojelemiseksi ja taloutensa vakauttamiseksi.
Miehitetyn ja saarretun Gazan kaistan lähes kahden miljoonan asukkaan tilanne on katastrofin partaalla. Ensimmäiset kaksitoista COVID-19-tapausta varmistettiin 1. huhtikuuta ja kaksituhatta ihmistä on karanteenissa tautiepäilyn vuoksi. Hoitovälineistä, tehohoitosängyistä ja taudin leviämistä ehkäisevistä välineistä on pulaa tai ne ovat täysin riittämättömiä. Näissä olosuhteissa on mahdotonta tehokkaasti vastata tämänhetkiseen kriisiin Gazassa.
Yli vuosikymmenen kestäneen laittoman saarron sekä Israelin usein toistuvien väkivaltaisten hyökkäysten seurauksena kaksi miljoonaa ihmistä elää epätoivoisen liikakansoituksen keskellä ahtaissa ja kurjissa elinolosuhteissa. Lääkintätarvikkeiden vajaus on 60 %, sähkönjakelu on erittäin rajoitettua, useat kärsivät aliravitsemuksesta ja vain joka kymmenes kotitaloudella saa suoraan puhdasta vettä.
YK:n ennuste Gazan elinkelvottomuudesta vuoteen 2020 mennessä on tullut todeksi, kuten YK:n Miehitettyjen palestiinalaisalueiden erityisraportoija Michael Lynk on todennut. YK:n asiantuntijaryhmä on korostanut, että jokaisella on oikeus sairaanhoitoon, eikä tästä tulisi poiketa COVID-19:n suhteen.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on ilmaissut huolensa resurssien puutteesta pakolaisleireillä ja maansisäisten pakolaisten yhteisöissä ja vedonnut, ettei terveyskriisiä käytettäisi aseena. Tästä huolimatta Israel ei ole taannut tarvittavaa ja riittävää tukea Gazan terveysjärjestelmälle eikä täten täytä velvollisuuksiaan miehittäjävaltana.
Kansainvälinen yhteisö on liian pitkään ummistanut silmänsä Gazan palestiinalaisten kriittiseltä tilanteelta. Eurooppa ei tähän mennessä ole pystynyt seisomaan periaatteidensa ja julistustensa takana lopettamalla osallisuutensa Israelin harjoittamaan miehitykseen, apartheidiin ja asutuskolonialismiin.
Palestiinalaisilla on oltava mahdollisuus päästä hoitoon ja vastuullamme on tukea heitä tekemällä loppu Israelin asettamista rajoituksista. Neljännen Geneven sopimuksen mukaan Israelilla on miehittäjävaltana velvollisuus taata siviiliväestön turvallisuus ja hyvinvointi hallitsemillaan alueilla. Israelin jatkuva Gazan kaistan saarto rajoittaa asukkaiden ruoan, polttoaineen ja muiden välttämättömyystarvikkeiden saantia ja on kollektiivinen rangaistus, joka rikkoo neljännen Geneven sopimuksen 33 artiklaa.
Tätä taustaa vasten vetoamme Euroopan unioniin ja Euroopan hallituksiin, jotta ne:
- Painostavat Israelin hallitusta lopettamaan Gazan saarron käyttämällä viipymättä kansainvälisen oikeuden mukaisia taloudellisia ja poliittisia vastatoimia, mukaan lukien pakotteita;
- Toimittavat paikallisille terveysviranomaisille riittäviä määriä lääkintä- ja hygieniavälineitä koronaviruksen havaitsemiseksi, tartunnan saaneiden hoitamiseksi ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi yhteistyössä Gazan ja Länsirannan terveysministerien kanssa;
- Mahdollistavat pääsyn Gazan ulkopuolisiin sairaaloihin niille, joita ei voida hoitaa paikan päällä.