Suomen ohjustoimittajissa ihmisoikeusrikoksista epäiltyjä

4.12.2020

[Päivitys 07/12/20: Poistettu väite, että toinen yrityksistä olisi YK:n listalla Israelin laittomiin siirtokuntiin kytköksissä olevista yrityksistä. Alustavien tietojen mukaan yritys oli listalla, mutta se oli -lukuisten muiden yritysten ohella- poistettu julkaistulta listalta.]

Puolustusvoimien uusien korkeatorjunnan ilmatorjuntaohjusten mahdollisten toimittajien joukossa on kaksi israelilaista asevalmistajaa, joita on syytetty osallisuudesta Israelin miehitykseen kytkeytyviin ihmisoikeusrikoksiin. 

Neljän kansalaisjärjestön hallitukselle ja eduskunnan puolustusvaliokunnalle osoittaman kirjeen mukaan yritysten aseita on käytetty siviilejä vastaan tuhoisissa hyökkäyksissä Gazaan. Israelin aseteollisuuden on muutenkin todettu käyttävän miehitettyjä alueita kehittämiensä aseiden ja valvontateknologian testiratana ja myyntivalttina.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on monivuotisen esitutkinnan perusteella aloittanut miehitykseen liittyvien sotarikosten syyteharkinnan. Käyttämällä tällaiseen osallisia yrityksiä Suomi toimisi omaa Lähi-idän-politiikkaansa vastaan ja vesittäisi kansainvälisen yhteisön ponnisteluja kansainvälisen lain rikkojien saamiseksi vastuuseen, sanovat järjestöt.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Arabikansojen ystävyysseura, ICAHD Finland, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea. Kirje kokonaisuudessaan löytyy täältä

Lisätiedot:
Arabikansojen ystävyysseura ry
posti@akys.fi
0503676148

Scroll to top