Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry on lähettänyt seuraavan tiedotteen. Kantelun koko tekstin voi lukea tästä.
Lehdistötiedote: UNRWA:n rahoituksen keskeyttämisestä kantelu oikeuskanslerille
Lehdistötiedote, 6.2.2024
UNRWA:n rahoituksen keskeyttämisestä kantelu oikeuskanslerille – järjestön mukaan päätös Gazaan annettavan avun lopettamisesta saattaa rikkoa Suomen velvollisuutta olla osallistumatta kansanmurhaan
Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry on toimittanut valtioneuvoston oikeuskanslerille kantelun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps) päätöksestä katkaista Suomen rahoitus YK:n palestiinalaispakolaisia avustavalle järjestölle UNRWA:lle. Kantelussa pyydetään selvittämään, ylittikö Tavio valtuutensa tehdessään päätöksen rahoituksen katkaisusta. Tavio lopetti rahoituksen vain päivä sen jälkeen, kun YK:n kansainvälinen tuomioistuin oli todennut, että on uskottavaa, että Israel syyllistyy kansanmurhaan Gazassa.
“On vakavia syitä epäillä, että päätös Gazaan annettavan avun lopettamisesta keskeyttämällä UNRWA:n rahoitus rikkoo Suomen valtion velvollisuutta estää kansanmurhaa ja olla osallistumatta kansanmurhaan”, Sumud ry toteaa kantelussaan. Kantelun ovat allekirjoittaneet Sumud ry:n puheenjohtaja näyttelijä-näytelmäkirjailija Noora Dadu sekä varapuheenjohtajat väitöskirjatutkija Majed Abusalama ja kosmologi Syksy Räsänen.
Ministeri Ville Tavio ilmoitti 27. tammikuuta päättäneensä katkaista Suomen rahoituksen avustusjärjestö UNRWA:lle. Tavio on perustellut päätöstään vetoamalla Israelin viranomaisten väitteisiin, joiden mukaan kaksitoista UNRWA:n työntekijää olisi osallistunut palestiinalaisten aseellisten järjestöjen hyökkäykseen Israeliin 7. lokakuuta 2023. Helsingin Sanomien haastattelussa ministeri Tavio kertoi kuulleensa UNRWA:a koskevista väitteistä vain puolitoista tuntia ennen päätöstään rahoituksen katkaisemisesta.
Suomen ulkoministeri Elina Valtonen totesi vain muutama päivä ennen Tavion päätöstä, että “apua on saatava perille nyt, mitä tahansa se edellyttääkin”, koska “ihmiset ovat janokuoleman ja nälkäkuoleman partaalla”.
“Kysymys on kahden miljoonan Gazan palestiinalaisen hengestä,” toteaa Sumudin puheenjohtaja Noora Dadu. Hän jatkaa: “On järkyttävää, että humanitaarisen katastrofin keskellä ministeri tekee tällaisen päätöksen, vieläpä ilman mitään selvitystä tai keskustelua hallituksen kesken. Mikään riippumaton taho ei ole varmentanut Israelin väitteitä. Ja vaikka olisikin, olisi kyseessä kollektiivinen rangaistus, jonka kohteena on siviiliväestö.”
Israel on aiemmin esittänyt useita perättömiksi osoittautuneita syytöksiä palestiinalaisia auttavia järjestöjä kohtaan. Vuonna 2021 Israel leimasi kuusi palestiinalaista kansalaisjärjestöä terroristisiksi. Tutkittuaan asiaa EU totesi väitteet perättömiksi.
Sumud ry katsoo, että on tärkeää selvittää, ylittikö ministeri Tavio valtuutensa tehdessään päätöksen nopeasti ja vailla kunnollista selvitystä, sekä viemättä ulkopoliittisesti painavaa asiaa ministerivaliokuntaan. Lisäksi tulee saada selvyys siihen rikkooko päätös Suomen velvollisuutta estää kansanmurhan toteuttamista ja olla osallistumatta kansanmurhaan.
Vain päivää ennen Tavion päätöstä YK:n Kansainvälinen tuomioistuin antoi välipäätöksen Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamassa oikeusjutussa, jossa Israelia syytetään kansanmurhasta Gazassa. Tuomioistuin totesi päätöksessä, että on uskottavaa, että Israel syyllistyy kansanmurhaan. Tuomioistuin myös muistutti, että kaikilla valtioilla on velvollisuus estää kansanmurha.
Tampereen yliopistossa väitöskirjaa tekevä Majed Abusalama on gazalainen tutkija, jonka perhe Gazassa on joutunut pakemaan kolme kertaa pommitusten takia. Hän kommentoi: “Israel on tappanut monia sukulaisiani, mukaan lukien adoptoidun veljeni ja pommittanut kotiamme.” Hänen mukaansa Tavion päätös osoittaa kansainvälisen oikeuden halveksuntaa: “Tuomitsen Suomen vallan väärinkäytön ja välinpitämättömyyden kansainvälisestä oikeudesta vain päivää Kansainvälisen tuomioistuimen päätöksen jälkeen.”
Suomen lisäksi jotkut muutkin Euroopan unionin (EU) jäsenmaat ovat katkaisseet rahoituksensa UNRWA:lle. Ainakin Belgia, Espanja, Irlanti ja Tanska puolestaan jatkavat järjestön rahoitusta. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on vahvistanut, että EU jatkaa rahoitusta. Borrellin mukaan rahoituksen keskeyttäminen olisi ”kollektiivinen rangaistus” palestiinalaisia kohtaan ja johtaisi satojen tuhansien ihmisten kuolemaan. YK:n pääsihteeri António Guterres on ”voimakkaasti vedonnut” avun lopettaneisiin hallituksiin, jotta ne harkitsisivat uudelleen ja varmistaisivat UNRWA:n tuen jatkumisen.
“Kansanmurha on raskain mahdollinen rikos,” muistuttaa Syksy Räsänen. Hän viittaa Borrellin sanoihin: “Kun EU:n ulkoministeri varoittaa satojentuhansien ihmisten kuolemasta, Suomen hallituksen on syytä ottaa asia vakavasti.”
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Lili De Paola
koordinaattori
Sumud – Suomen Palestiina-verkosto ry
coordinator@sumud.fi