Kirkko ja kaupunki -lehden mielipidepalsta ja muslimivastaisuus

Kirkko ja kaupunki -lehti julkaisi osana Rauhanfoorumi-tapahtuman kirvoittamaa keskustelua lehteen lähetetyn kirjoituksen, jossa esitettiin, että muslimien pahin vihollinen on islam ja viitattiin keskusteluun osallistuneisiin ICAHD Finlandin Miika Maliseen ja Syksy Räsäseen nimeltä.

He kirjoittivat siihen alla olevan vastineen. Lehti ilmoitti, että se ei julkaise lainkaan vastineita kirjoitukseen, koska se oli tarkoitus julkaista nimimerkillä. Mielestämme on vastuutonta, että Kirkko ja kaupunki -lehti antaa palstatilaa jotakin uskontoa ja kaikkia sen harjoittajia halventaville väitteille ja kieltää niihin vastaamisen.

* * *

Laura Hirvonen kommentoi (Kirkko ja kaupunki 11.2.) Rauhanfoorumi-vastaustamme väitteillä Hamasista ja islamista.

Hamas todella kiduttaa vankeja, mutta asialla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Israelilla on tuhansia palestiinalaisia vankeja, ja Israelin viranomaiset kiduttavat heitä, mukaan lukien lapsia, rutiininomaisesti. Muun muassa Unicef on tuominnut Israelin palestiinalaisten lapsivankien kohtelun.

Väitteet Hamasin ihmiskilvistä ovat irvokas tapa syyttää palestiinalaisia siitä, että Israel tappaa heitä. Niin Amnesty International, Human Rights Watch kuin YK:n Goldstonen komissio ovat todenneet, että ei ole todisteita siitä, että Hamas käyttäisi ihmiskilpiä. Sen sijaan ne ovat dokumentoineet, miten Israelin sotilaat pakottavat palestiinalaisia ihmiskilviksi.

Israel on tehnyt Gazasta avovankilan ja rajoittanut elämiselle välttämättömien tarvikkeiden tuomista. EU on vaatinut saarron välitöntä lopettamista. Tunneleilla on ollut tärkeä rooli elintarvikkeiden ja muiden tarpeiden tuomisessa Gazaan. Tunneleita pitkin on myös hyökätty Israelin miehitysjoukkoja vastaan, mutta niitä ei ole käytetty hyökkäyksiin siviilejä kohtaan, eli terrorismiin.

On järkyttävää lukea Kirkko ja kaupunki –lehdestä Hirvosen väite, jonka mukaan “muslimien pahin vihollinen on islam”. Tuntuu mahdottomalta, että lehdessä julkaistaisiin kirjoitus, jonka mukaan “juutalaisten pahin vihollinen on juutalaisuus”.

Israel/Palestiina-konfliktissa ei ole kysymys muslimien ja juutalaisten välisestä taistelusta. Palestiinalaisissa on muslimeita, kristittyjä ja ateisteja, ja Israelin apartheid-järjestelmä sortaa heitä yhtä lailla.

Palestiina on kristinuskon synnyinmaa, ja palestiinalaiset kristityt ovat vuonna 2009 antaneet Kairoksen julistuksen, jossa he kutsuvat kaikkia kanssauskovia osallistumaan miehityksen lopettamiseen. Se on Kairoksen sivuilla suomeksi, ja kristillisestä oikeudenmukaisuudesta kiinnostuneiden kannattaa siihen tutustua.

Miika Malinen
Syksy Räsänen
In 2012, ICAHD Finland

Scroll to top