YLE: ”Israelin ystävät ja kriitikot tukkanuottasilla – Onko Israelin siirtokuntapolitiikan rinnastus apartheidiin liikaa?”

Israelin ystävät ja kriitikot tukkanuottasilla – Onko Israelin siirtokuntapolitiikan rinnastus apartheidiin liikaa?

Israelin yhdistäminen rotusortopolitiikkaan sai juutalaisvaltion puolustajat raivoihinsa. Helsingin yliopiston Tiedekulma joutui tulilinjalle.

Julkaistu YLEn nettisivuilla 12.3.2018

https://yle.fi/uutiset/3-10112589

Palestiinalaiset ja Israelin joukot ottivat perjantaina yhteen myös Jerusalemin vanhassakaupungissa.
Palestiinalaiset ja Israelin joukot ottivat yhteen Jerusalemin vanhassakaupungissa 2017.JIM HOLLANDER / EPA-EFE

 

Helsingin yliopiston tiedekulmassa järjestetään tänään maanantaina tilaisuus, joka on herättänyt poikkeuksellisen paljon poliittisia intohimoja.

Israelin hallituksen siirtokuntapolitiikkaa vastustava ICAHD-Finland-ryhmä ja Helsingin yliopistolla toimiva opiskelijajärjestö Students for Justice in Palestine Helsinki pitävät tiedekulmassa Israel Apartheid -viikon tilaisuuden.

Keskustelutilaisuus on saanut Israelin politiikkaa puolustavat takajaloilleen. Israelin ystävät -yhdistys ja joukko Israelia puolustavia aktivisteja on kirjelmöinyt asiasta Helsingin yliopistoon ja vaatinut tilaisuuden perumista.

Yliopiston Tiedekulman ohjelmapäällikkö Antti Asumaa sanoo, ettei perumiselle ole perusteita, koska Tiedekulma ei ole tilaisuuden järjestäjä.

– Olemme vuokranneet tilan ulkopuolisille. Tilaisuus ei edusta yliopiston näkemyksiä, kertoo ohjelmapäällikkö Asumaa.

Asumaa muistuttaa, että Tiedekulma vuokraa tiloja kaikille, jotka järjestävät tilaisuuksia asiallisen keskustelun periaatteella.

– Tiedekulma on moniääninen. Me emme lähde ennakkosensuroimaan keskusteluja, sanoo Asumaa.

ICAHD: Keskustelu halutaan vaientaa

Tiedekulmassa järjestettävä keskustelutuokio on osa kansainvälistä Israel Apartheid -viikkoa. Palestiinalaisten oikeuksia peräävä ICAHD-Finland-ryhmä on tilaisuuden yksi koollekutsuja.

Ryhmän puheenjohtaja Syksy Räsänen sanoo, että palestiinalaisen kansalaisyhteiskunnan esittämässä boikottikutsussa pyydetään boikotoimaan niitä akateemisia tahoja, jotka tukevat Israelin apartheid-järjestelmää.

– Boikottikutsu ei kohdistu yksittäisiin henkilöihin, vaan instituutioihin, Syksy Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa tilaisuuden vastustajien mukaan tällaisesta boikotista keskustelu on jo väärin.

– Aiemmin heillä oli omia vasta-argumentteja. Nyt niitä ei ole, vaan he haluavat kieltää keskustelun, Räsänen sanoo.

Apartheid ja antisemitismi

Tiedekulman tilaisuudesta suivaantuneet Israelin puolustajat pitävät tilaisuutta osana Israelin vastaista vihaviikkoa.

Israelin suurlähettiläs on käynyt asian tiimoilta tapaamassa Helsingin yliopiston rehtoria. Joukko israelin puolesta toimivia aktiiveja on lähettänyt Helsingin yliopistolle asiasta vetoomuksen, jossa tilaisuutta pidetään propagandatapahtumana – ei yliopiston arvoille sopivana.

– Tilaisuudessa rinnastetaan Israel loukkaavasti natsi-Saksaan tai mustia sortaneeseen Etelä-Afrikkaan, sanoo yksi vetoomuksen allekirjoittajista Michel Grünstein.

Grünstein sanoo, että tarkoituksena on kyseenalaistaa Israelin valtion olemassaolon oikeutus.

– Se on Israelin demonisoimista ja Euroopan parlamentin määritelmän mukaisesti antisemitismiä. Se on yhtä epäoikeudenmukaista ja mustamaalaavaa kuin jos Suomea kutsuttaisiin apartheid-valtioksi, Grünstein katsoo.

ICAHD käyttää YK-määritelmää

Syksy Räsänen sanoo Israelin hyvinkin täyttävän apartheid-valtion tunnusmerkit.

– ICAHD:n käyttää apartheid-termiä YK:n vuoden 1973 yleissopimuksen määritelmän mukaisesti, jossa ”yksi rodullisesti määritelty ryhmä sortaa muita oman valta-asemansa ylläpitämiseksi”, sanoo Räsänen.

Israelin ystävät ovat myös huolissaan siitä, ettei tilaisuudessa ole tarkoituskaan keskustella, vaan pelkästään levittää propagandaa yliopistonuorison keskuudessa.

– Kannattaa tulla paikalle – ja keskustelemaan, ICAHD:n puheenjohtaja Syksy Räsänen kuittaa.

Siirry sivun alkuun