Katso alkuperäinen artikkeli Hyi hyi Hamas, hyi hyi Israel täältä.
HS 24.11./Riku Jokinen
Gazassa solmittiin keskiviikkona ties kuinka mones tulitauko. Israelin ja palestiinalaisten vuosikymmeniä jatkunut konflikti nostattaa poikkeuksellisen voimakkaita tunteita myös Suomessa. Suomenjuutalainen toimittaja Ruben Stiller ja Israelia apartheidista syyttävä fyysikko Syksy Räsänen kertovat, mitä konfliktista pitäisi ajatella.Ruben Stiller on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja. Suomenjuutalainen Stiller kutsuu itseään vasemmistosionistiksi. “En halua olla tiettyjen piirien juutalainen puudeli, jolle annetaan kymmenen pistettä ja papukaijamerkki, kun se kritisoi Israelia.”
Miksi Gazan kriisi kärjistyi taas?
“Jos joku on sotarikos, niin eikö se ole se, että Hamasin raketti-iskut on suunnattu täysin summittaisesti siviilikohteisiin.
Pahoin pelkään, että Iran yrittää korvata sitä vaikutusvaltaa, jonka se on menettänyt Syyriassa. En tiedä, paljonko Iran on antanut aseellista apua Hamasille, mutta pelkään, että Iran pyrkii toimimaan aktiivisemmin alueella.
En sure Hamasin johtajan kuolemaa. Minun silmissäni Israelin ohjusiskulla tappama Hamas-johtaja Ahmed al-Jaabari oli terroristi. Ihan suoraan sanottuna. Myös EU:n listoilla Hamas on terroristijärjestö. Enpä sanoisi, että tilanne paranisi sillä, että Hamasin johtajien annetaan toimia vapaasti.
Israelin tarkoitus on hajottaa Hamasin johtoa ja aiheuttaa Hamasin organisaatiossa ongelmia. Mutta en osaa sanoa, johtaako se Israelin kannalta parempaan lopputulokseen.
Mistä vihanpito johtuu?
”Tässä ei ole kysymys juutalaisista. Mikä tahansa moderni valtio, joka symbolisoi arabivaltioille niiden omaa epäonnistumista, olisi kohdannut samoja ongelmia kuin Israel. Niin kauan kuin palestiinalaiset elättelevät epärealistista unelmaa, että koko Israel on heidän hallussaan, ei voi saada mitään kestävää rauhaa. Voidaan saada ehkä tulitaukoja.
“Hamas ei ainoastaan halua tuhota Israelin valtiota, vaan sen peruskirja on antisemiittinen. Siinä vannotaan vihaa kaikkia juutalaisia kohtaan.
Hamasin retoriikassa vastenmielisintä on, että se harrastaa tietynlaista kuoleman kulttia. Heidän ideologiaansa ruokitaan marttyyrien verellä. Tällä viikolla he teloittivat kuusi palestiinalaista, joita epäiltiin Israelin vakoojiksi. Yhtä ruumista raahattiin moottoripyörän perässä. Ehkä sekin kuvastaa, mistä on kysymys.
Hamasin on tunnustettava Israel ja luovuttava peruskirjansa antisemitismistä, jotta se kelpaa rauhanneuvotteluihin.”
Ovatko israelilaiset tehneet virheitä?
“En ole koskaan ymmärtänyt Israelin siirtokuntapolitiikan mielekkyyttä. Asia on minulle hyvin selvä. Gaza ja Länsiranta eivät kuulu varsinaiseen Israeliin. En ymmärrä myöskään poliittisuskonnollisia voimia, jotka sanovat, että Länsiranta kuuluu Israelille. Se on täysin pöhkö ajatus.
Välillä selitetään, että siirtokuntien tarkoitus on olla pelimerkkejä tulevissa neuvotteluissa. Mutta jos ihmiset täytyy vetää näistä siirtokunnista pois, se on erittäin vaikea sisäpoliittinen ongelma Israelissa.”
Miten kriisi ratkaistaan?
“Kaikki osapuolet tietävät, mikä on realistinen rauhanratkaisu, mutta ne eivät ole valmiita siihen. Se on kerta kaikkiaan vuoden 1967 rajat. Joitakin alueluovutuksia voidaan tehdä. Lisäksi Israelin on saatava turvallisuustakeet ja Länsiranta on demilitarisoitava.
Täytyy sanoa synkkä ennuste. En usko, että siellä on ikinä sellaista rauhaa, millaiseksi rauha määritellään täällä Suomessa ja Skandinaviassa. En usko, että tietyt palestiinalaisryhmät luopuvat ikinä ajatuksesta, että myös Gazan ja Länsirannan ulkopuolisen Israelin pitää olla heidän hallussaan.
Jos palestiinalaiset äänestää valtaan järjestön, joka haluaa Israelin tuhoutuvan, sääliksi käy palestiinalaisia. Eikö olisi aika palata maanpinnalle ja realismiin? Ette te voita tai tuhoa Israelia. Varsin monet palestiinalaiset tajuavat tämän.”
—–
Syksy Räsänen on teoreettisen fysiikan dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on Israelin “miehitystä ja apartheidia” vastustavan Israeli Committee Against House Demolitions -järjestön Suomen haaran johtohahmoja.
Miksi Gazan kriisi kärjistyi taas?
“Israelin hallitus esitti, että viimeisessä hyökkäyksessä tarkoituksena oli estää raketti-iskut ja “reformatoida” Gaza, ikään kuin se olisi tietokoneen kovalevy. Tarkoitus oli vaihtaa Gazan hallinto Israelin miehitykselle myötämieliseksi.
Marraskuun alussa oli saatu aikaan tulitauko, jonka Israel rikkoi murhaamalla Ahmed al-Jaabarin. Hänen vastuullaan oli tulitauon yläpitäminen Gazassa ja hänen kanssaan käytiin neuvotteluja tulitauon saamisesta vakaammalle pohjalle.
Tämä johti kiihtyviin raketti-iskuihin palestiinalaisten puolelta ja Israelin kiihtyviin pommituksiin Gazassa. Jos tarkoitus on lopettaa rakettitulitus, tehokkain tapa on ylläpitää tulitaukoa, ei rikkoa sitä.
Mistä vihanpito johtuu?
“Väkivalta on jatkuvaa. YK:n mukaan ennen uusinta kriisiä Gazassa on kuollut Israelin voimien tappamana viime aikoina 71 palestiinalaista ja haavoittunut 291. Samaan aikaan Gazasta tehdyissä raketti-iskuissa haavoittui Israelin hallituksen mukaan 19 israelilaista.
Israel ampuu päivittäin Gazan sisällä rajan lähellä olevia palestiinalaisia, jotka yrittävät viljellä maataan ja lapsia, jotka pelaavat jalkapalloa. Se hyökkää myös kalastajien kimppuun.
Tulitaukoa ovat rikkoneet molemmat puolet. Tilastollisesti Israel rikkoo ylivoimaisesti useammin tulitaukoa. Se on selvää, koska sillä on sotilaallinen ylivoima. Väkivallan käyttäminen toimii lyhyellä tähtäimellä Israelin eduksi.
Kriisissä pitää mennä vuoteen 1948, jolloin sionistijoukot etnisesti puhdistivat sisällissodassa Palestiinan alueen. Osa päätyi Gazaan, joka on vuodesta 1967 ollut Israelin vallan alla.
Sotilasmiehitystä voi ylläpitää ainoastaan väkivalloin. Tässä on tapahtunut eskalaatio. Kun Israel aloitti 1967 miehityksen, väkivallan määrä yritettiin pitää mahdollisimman pienenä, jottei se johda vastarintaan. Tästä on hiljalleen lipsuttu. Väkivallan määrä on kasvanut ja kasvanut.”
Mitä mieltä olet Hamasista?
“Hamasin peruskirja on vastenmielinen ja juutalaisvastainen dokumentti. Se ei kuitenkaan kuvaa Hamasin virallista kantaa eikä näkemysten kirjoa. Virallinen kanta, jonka Hamas on sanonut toistuvasti, on, että Hamas hyväksyy kahden valtion ratkaisun.
Hamas on teloittanut miehittäjän kanssa yhteistyöstä syytettyjä ilman kunnollista oikeusprosessia. En sano, että se on oikein, mutta tällaisia tilanteita tapahtuu kaikissa vastarintatilanteissa. Se ei ole palestiinalaisen kulttuurin tai Hamasin erityispiirre.
Varsovan gheton kansannousu alkoi siitä, että ensin tapettiin ne juutalaiset, jotka olivat tehneet yhteistyötä saksalaisten kanssa.
Iskut, jotka kohdistuvat siviileihin, ovat moraalittomia ja kansainvälisen lain vastaisia. Iskut sotilaita vastaan ovat kansainvälisen lain sallimia. Miehityksen alla olevalla kansalla on oikeus puolustaa itseään. Jos Venäjä miehittäisi Suomen, meillä olisi oikeus tappaa venäläisiä sotilaita.”
Ovatko palestiinalaiset tehneet virheitä?
“Palestiinalaisten suuri virhe oli, että he menivät mukaan Oslon rauhanprosessiin uskoen, että kun paperilla sanotaan, että viiden vuoden päästä miehitys loppuu, Israel pitää sopimuksesta kiinni ilman painostusta.
Syntyi palestiinalaishallinto, jonka tehtävä oli ylläpitää miehitystä. Se pysyy pystyssä ainoastaan Yhdysvaltojen ja EU:n rahallisella tuella. Suomikin antaa 14 miljoonaa euroa vuodessa.”
Miten kriisi ratkaistaan?
“Lähimmin Israelin ja Palestiinan konfliktia vastaava tilanne oli Etelä-Afrikan apartheid-hallinto. Etelä-Afrikassa ratkaisu oli, että kaikille annettiin yhtäläiset poliittiset oikeudet. Ja kaikkien ihmisoikeuksia pitää kunnioittaa riippumatta siitä, mihin uskontoon tai etniseen ryhmään he kuuluvat.
Historiallisen Palestiinan alueella elää aika tarkkaan kuusi miljoonaa juutalaista ja kuusi miljoonaa palestiinalaista. Näistä seitsemän miljoonaa saa äänestää. Se on apartheid-hallintoa.
Israelia pitää painostaa. Paras väkivallaton, tehokas ja toimivaksi osoitettu tapa ovat boikotit, sijoitusten poisvetäminen ja talouspakotteet.”
Katso täältä ICAHD Finlandin kommentit Helsingin Sanomien tekemään taustalaatikkoon.