TIEDOTE
13.1., julkaisuvapaa heti
Gazan paluumarssin alullepanija ja israelilainen aseistakieltäytyjä vierailevat Suomessa
Kansanedustaja Erkki Tuomioja puhuu tilaisuudessa
Kaksi vuotta sitten, tammikuussa 2018, Gazassa asuva Ahmed Abu Artema kirjoitti Facebookiin unelmoivansa, että palestiinalaiset pakolaiset marssivat Gazan raja-aidalle ja sen läpi koteihinsa nykyisen Israelin alueelle. Hän päätti kirjoituksensa hashtagiin #GreatReturnMarch. Kirjoitus sai valtavasti vastakaikua, ja jokaviikkoisesta Suuresta paluumarssista on tullut merkittävin käänne Gazan tilanteessa vuosiin.
Sahar Vardi on lapsesta asti vastustanut kotimaansa Israelin miehityspolitiikkaa. 14-vuotiaana hän osallistui mielenosoituksiin, 18-vuotiaana hän kieltäytyi asepalveluksesta ja joutui sen takia kolmesti vankilaan. Nykyään hän on kveekareiden American Friends Service Committeen Israelin ohjelman johtaja ja keskittyy miehityksen taloudelliseen puoleen, kuten asekauppoihin.
Nyt on tilaisuus kuulla Abu Artemaa ja Vardia Helsingissä.
Vuonna 2012 YK:n raportti arvioi, että Gazasta tulisi ihmiselämälle kelvoton vuoteen 2020 mennessä. Nyt on vuosi 2020 – mitä tämä tarkoittaa 2 miljoonalle ihmiselle, jotka asuvat Gazassa sotilasmiehityksen ja saarron alla? Miltä Gazan ja Israelin-Palestiinan tulevaisuus näyttää? Miten taata kaikkien oikeudet? Mikä on Euroopan rooli – Suomikin ostaa aseita israelilaisilta yrityksiltä, jotka testaavat tuotteitaan Gazassa?
Näistä asioista puhuvat Ahmed Abu Artema, Sahar Vardi sekä kansanedustaja Erkki Tuomioja maanantaina 20.1. kello 17 Rauhanfoorumissa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa II.
Tilaisuuden aloittaa Tuomiojan puhe, sen jälkeen ovat vuorossa Abu Artema ja Vardi. Tilaisuuden juontaa ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen. Lopussa on aikaa kysymyksille, ja puheiden jälkeen on kahvi- ja teetarjoilu.
Teemana on Eyes on Gaza: seeing beyond the Siege.
- Erkki Tuomioja: Will we see peace in the Middle East?
- Abu Artema: The Great March of Return: from expulsion to equality
- Sahar Vardi: Gaza: a laboratory for the arms industry
Abu Artema ja Vardi puhuvat myös Tampereella keskiviikkona 22.1. pääkirjasto Metsossa kello 18 ja Turussa torstaina 23.1. ravintola Koulussa kello 18.
Ahmad Abu Artemaa on mahdollista haastatella 17.-24.1. ja Sahar Vardia 20.-23.1..
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi.
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/485170575740081/
Lisätietoa ulkomaisista puhujista
Ahmed Abu Artema
Ahmed Abu Artema on palestiinalainen runoilija ja journalisti. Vuonna 2018 hän kirjoitti Facebookiin unelmastaan, että Gazan palestiinalaiset pakolaiset marssivat Gazan ja Israelin erottavalle aidalle ja sen läpi koteihinsa Israelin alueelle. Kirjoituksen levittyä nopeasti laajalle hän rupesi muiden palestiinalaisten kansalaisaktivistien kanssa toteuttamaan ideaa, josta kehkeytyi kymmenien tuhansien ihmisten jokaviikkoinen Suuri paluumarssi Gazan rajalle.
Paluumarssi on merkittävä käänne. Siinä palestiinalainen kansalaisyhteiskunta on ottanut aloitteen poliittisilta puolueilta ja aseellisilta ryhmiltä, ja siirtänyt Gazan miehityksen vastustuksen painopisteen aseellisen toiminnan sijaan yhteiseen aseettomaan vastarintaan. Se on myös kiinnittänyt jälleen maailman huomion Gazaan ja palestiinalaisten pakolaisten oikeuteen palata kotiin.
Kuten kaksi kolmasosaa Gazan 2 miljoonasta asukkaasta, Abu Artema on pakolainen Israelin suorittamien etnisten puhdistusten jäljiltä. Abu Arteman koti on Ramlessa, nykyisen Israelin alueella, mutta hän asuu Gazassa.
Kansainvälisen oikeuden mukaan pakolaisilla on oikeus palata kotiin. Israel estää palestiinalaisia pakolaisia toteuttamasta oikeuttaan, koska he kuuluvat väärään etniseen ryhmään (eli eivät ole juutalaisia).
Israel myös pitää Gazaa saarron alla, estäen ihmisten ja tavaroiden kulkua. Punainen risti on todennut, että saarto on kansainvälisen oikeuden vastainen, koska se on siviiliväestöön kohdistuva kollektiivinen rangaistus.
Suuri paluumarssi vaatii, että pakolaiset saavat palata kotiin ja Gazan saarto lopetetaan. Israelin armeija on tappanut mielenosoitusten yhteydessä yli 210 mielenosoittajaa, lääkintähenkilökunnan jäsentä ja journalistia sekä haavoittanut yli 36 000.
Ahmed Abu Arteman artikkeleita: https://www.middleeasteye.net/users/ahmed-abu-artema
Ahmed Abu Arteman haastatteluita:
https://carnegieendowment.org/sada/78712
Sahar Vardi on American Friends Service Committeen Israelin ohjelman johtaja. Hän sai Israelissa kolme vankilatuomiota asepalveluksesta kieltäytymisestä. Hän on toiminut nuoresta asti israelilaisissa militarismia vastustavissa ja suoran toiminnan ryhmissä kuten New Profile, Taayush ja Free Jerusalem. Vardi kuuluu järjestöön Boycott from Within, joka kannattaa Israelin ja sen apartheid-politiikkaan osallisten tahojen boikotoimista. Hänen työnsä keskittyy Israelin miehityksen ja sotateollisuuden taloudellisiin puoliin, mukaan lukien asevientiin.
Lisää Sahar Vardista: https://nobelwomensinitiative.org/meet-sahar-vardi-israel/
Sahar
Vardin artikkeleita: https://www.972mag.com/writer/sahar-vardi/
Lisätietoja järjestäjistä
Hakunilan kansainvälinen yhdistys on rekisteröity vuonna 1998. Sen
tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia, edistää monikulttuurista toimintaa,
lisätä vieraiden kulttuurien tuntemusta ja vastustaa rasismia. Yhdistyksen
toimintaan kuuluu tilaisuuksien järjestämisen lisäksi mm. maahanmuuttajille
tarkoitetun neuvontatoimiston pitäminen.
Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on vuonna 1997 perustettu israelilainen
järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen
ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta
ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHD
Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen
lisäksi haarat myös Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.
Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu
kansalaisjärjestö, joka toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden,
ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.