Rauhanfoorumi 2017

Palestiinalainen pakolaisten puolustaja ja israelilainen elokuvantekijä Suomessa

Rania Madi on palestiinalainen, mutta ei saa palata kotimaahansa, koska Israel kieltää sen. Lia Tarachansky on israelilainen, joka on kasvanut laittomassa siirtokunnassa miehitetyllä Länsirannalla ja asuu nykyään Kanadassa. He molemmat pyrkivät oikeudenmukaiseen ratkaisuun kaikille Israelin/Palestiinan alueella.

Marras-joulukuun vaihteessa on tilaisuus kuulla Madia ja Tarachanskyä Israelin/Palestiinan historiasta ja tulevaisuudesta.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Iso-Britannia lupasi juutalaisille kansallisen kodin Palestiinaan, 70 vuotta siitä, kun YK äänesti Palestiinan jakamisesta ja 50 vuotta Gazan ja Länsirannan miehityksen alkamisesta.

Madi ja Tarachansky valaisevat taustoja ja sitä mihin nyt ollaan menossa tiistaina 28.11. kello 17 Rauhanfoorumissa Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen salissa II. ICAHD Finlandin pj ja kirjan Israelin apartheid kirjoittaja Syksy Räsänen puhuu myös tilaisuudessa. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.

Rania Madi on palestiinalaisten pakolaisten järjestön BADILin YK- ja oikeusasiantuntija. BADIL on eräs tärkeimpiä palestiinalaisten pakolaisten oikeuksia ajavia järjestöjä. Palestiinalaiset ovat syyrialaisten ohella maailman isoin pakolaisryhmä, ja heidän oikeuksiensa toteutuminen on keskeinen kysymys missään ratkaisuehdotuksessa. Madi puhuu kolonialistisesta historiasta ja pakolaisten nykyhetkestä otsikolla ”100 years since Balfour: Colonialism, Refugees and Justice”.

Lia Tarachansky on palkittu israelilainen elokuvantekijä ja journalisti. Hän on dokumentoinut mm. Israelin sosiaalista protestiliikettä, vihamielisyyttä afrikkalaisia pakolaisia kohtaan, etnisten puhdistusten historian kieltämistä ja kesän 2014 hyökkäystä Gazaan. Tarachansky käsittelee Israelin luisumista fasismiin ja kamppailua demokratian puolesta otsikolla ”Threats to Democracy in Israel: Where Are They Leading?”.

Lia Tarachanskyn esitys pdf-muodossa: The Rise of Fascism – Finland Version.

Syksy Räsänen puhuu kansainvälisen oikeuden viitekehyksestä otsikolla ”Israeli Apartheid and International Law”.

Madi, Tarachansky ja Räsänen puhuvat myös Turussa torstaina 30.11. kello 18 Rakennusliiton kokoustilassa (Uudenmaankatu 6) ja Tampereella perjantaina 1.12. pääkirjasto Metsossa kello 18 (Martikainen-sali).

Madia ja Tarachanskyä on mahdollista haastatella 27.11.-2.12..

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi.

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/132153820820735/

Lisätietoa puhujista

 Rania Madi

Rania Madi on palestiinalainen kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuslain asiantuntija. Hänen perheensä on kotoisin Jaffasta, nykyisen Israelin alueelta, ja hän on syntynyt Ramallahissa, miehitetyllä Länsirannalla. Hän asuu nykyään Sveitsissä, ja Israelin hallitus ei anna hänen palata Palestiinaan.

Madi on palestiinalaisten pakolaisten oikeuksien toteutumista ajavan järjestön BADIL oikeudellinen neuvonantaja. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. pakolaisten asioiden edistäminen YK:n elimissä, kuten pakolaisjärjestö UNCHR:ssä ja ihmisoikeusneuvostossa, ja muissa kansainvälisissä järjestöissä.

Palestiinalaisten pakolaiset ovat, syyrialaisten pakolaisten ohella, maailman suurin pakolaisryhmä, heitä on noin viisi miljoonaa. BADIL on eräs merkittävimpiä palestiinalaisten pakolaisten järjestöjä.

BADILin kotisivu: http://www.badil.org/en/

BADIL Twitterissä: https://twitter.com/BADIL_Center

 

Lia Tarachansky

Lia Tarachansky on israelilainen elokuvantekijä ja journalisti. Hän muutti perheensä kanssa Venäjältä Israeliin kuusivuotiaana, kasvoi laittomassa siirtokunnassa miehitetyllä Länsirannalla ja asuu nykyään Kanadassa.

Hän on ollut The Real News Networkin Israel/Palestiina –kirjeenvaihtaja ja hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. lehdissä +972 Magazine, Mondoweiss, USA Today, Al Jazeera ja Huffington Post.

Tarachansky on tehnyt BBC Worldille dokumentin Israelin sosiaalisen protestin liikkeestä. Hänen seuraava dokumenttinsa On the Road käsitteli sitä, miten Israelin perustamiseen liittyvät etnisten puhdistukset ovat edelleen tabu. Sen jälkeen hän teki maailman suurimmalle espanjankieliselle julkiselle televisiokanavalle TeleSUR elokuvan Ethnocracy afrikkalaisten pakolaisten kohtelusta Israelissa. Hänen viimeisin dokumenttinsa on Toronton lyhytlyhytelokuvafestivaalilla palkittu Ocean, joka käsittelee hänen kokemuksiaan kesän 2014 hyökkäyksestä Gazaan.

Hänellä on tällä hetkellä työn alla kolme elokuvaa fasismin ja uskonnollisen äärioikeiston noususta Israelissa sekä terrorismista.

Lia Tarachanskyn kotisivu: http://liatarachansky.com/

Lia Tarachansky Twitterissä: https://twitter.com/liatarachansky

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on ICAHD Finlandin puheenjohtaja sekä poliittinen kolumnisti. Hän on myös tehnyt ruohonjuuritason ihmisoikeustyötä Miehitetyillä palestiinalaisalueilla järjestössä International Solidarity Movement. Häneltä ilmestyi toukokuussa kirja ”Israelin apartheid”.

Syksy Räsänen Twitterissä: https://twitter.com/syksyrasanen

Lisätietoja järjestäjistä

Hakunilan kansainvälinen yhdistys on rekisteröity vuonna 1998. Sen tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia, edistää monikulttuurista toimintaa, lisätä vieraiden kulttuurien tuntemusta ja vastustaa rasismia. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tilaisuuksien järjestämisen lisäksi mm. maahanmuuttajille tarkoitetun neuvontatoimiston pitäminen.

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu kansalaisjärjestö, joka toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Siirry sivun alkuun