Puhe: Kansanmurha tuomiolle

ICAHD Finlandin pj Syksy Räsänen piti lauantaina 13.1.2024 puheen mielenosoituksessa kansanmurhaa vastaan.

Tämä on historiallinen viikko. YK:n Kansainvälisessä tuomioistuimessa on käsitelty Etelä-Afrikan kannetta, jonka mukaan Israel syyllistyy kansanmurhaan Gazassa.

Israelilla ja Etelä-Afrikalla on pitkä yhteinen historia. Vuonna 1976 Etelä-Afrikan pääministeri B.J. Vorster vieraili Israelissa. Vorster oli toisen maailmansodan aikana tukenut natseja, mutta hänet otettiin Israelissa lämpimästi vastaan. Israelin pääministeri Jitzhak Rabin kehui ”Israelin ja Etelä-Afrikan yhteisiä ihanteita: toiveita oikeudenmukaisuudesta ja rauhanomaisesta rinnakkaiselosta”, mikä viittasi rotuerottelun ylläpitämiseen.

Israel olikin yksi Etelä-Afrikan apartheidin suurimpia tukijoita. Palestiinan vapautusjärjestö PLO puolestaan auttoi Etelä-Afrikan vapautusliike ANC:tä.

Kuinka maailma on muuttunut. Vuonna 1994 Etelä-Afrikan apartheid kaatui, ja ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa ANC:stä tuli suurin puolue. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, vapaa Etelä-Afrikka auttaa purkamaan Israelin apartheidia, ja esitti tällä viikolla Kansainväliseen tuomioistuimen edessä todisteita siitä, että Israel harjoittaa kansanmurhaa.

YK:n kansanmurhayleissopimuksen mukaan jokaisen sen allekirjoittaneen valtion laillinen velvollisuus on estää kansanmurhaa ja rankaista siihen syyllistyneitä. Suomi ei tehnyt niin, eikä mikään muukaan Euroopan valtio. Ei ole sattumaa, että tässä tapauksessa kansainvälistä oikeutta puolustaa Etelä-Afrikka.

Etelä-Afrikka, kuten Palestiina, on ollut eurooppalaisen kolonialismin kohteena ja apartheidin alla. On ennennäkemätöntä ja hienoa seurata, miten kolonialismista vapautunut maa käyttää kansainvälisen oikeuden järjestelmää toisten vapauttamiseen kolonialismista.

Kun Ukraina vei Venäjän Kansainväliseen tuomioistuimeen kansanmurhasta, Suomi tuki kannetta väliintulolla. Suomen pitäisi tehdä samoin Israelin kohdalla. Suomen hallitus on ilmoittanut, että se päättää asiasta keväällä. Hallituksen toiminta ei perustu moraalisiin tai oikeudellisiin periaatteisiin, vaan se haistelee poliittisia tuulia. Sitä tärkeämpää on osoittaa mieltä.

Hallitus kääntyi joulukuussa kannattamaan tulitaukoa, osittain mielenosoitusten ja muiden mielenilmausten takia. Se voi kääntyä tässäkin kansainvälisen oikeuden kannalle. Meidän pitää jatkaa mielenosoituksia, jatkaa poliitikoille kirjoittamista, jatkaa lehtiin kirjoittamista, jatkaa suoraa toimintaa.

Suomen pitää tukea oikeusjuttua kansanmurhaa vastaan, lopettaa asekaupat Israelin kanssa ja kieltää siirtokuntatuotteiden tuonti. Vain me, Suomen asukkaat, voimme saada tämän aikaan, ja varmistaa että palestiinalaisten, eteläafrikkalaisten ja meidän todelliset yhteiset ihanteet oikeudenmukaisuudesta ja vapaudesta toteutuvat.

Siirry sivun alkuun