Apartheidista on ollut viime päivinä paljon puhetta Tuomiojan käytettyä sanaa ja Richard Goldstonen kiistettyä Israelin harjoittavan apartheidia. Tässä ICAHD Finlandin Syksy Räsäsen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomiin. (Lehti ei julkaissut kirjoitusta.)
Olin paikalla, kun ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi 25.10., että mikäli Israel/Palestiina -konfliktiin ei saada ratkaisua, Israelista tulee apartheid-valtio. Samoilla linjoilla on Israelin puolustusministeri Ehud Barak, joka sanoi viime vuonna, että jos Israel hallitsee koko aluetta Jordan-joesta länteen eivätkä miljoonat siellä olevat palestiinalaiset saa äänestää, niin kyseessä on apartheid-valtio. Tuomiojan ja Barakin havaintoja on syytä tarkentaa hieman: tämä on tilanne jo nyt.
Sanalla apartheid on täsmällinen merkitys kansainvälisessä laissa. YK:n apartheid-yleissopimus vuodelta 1973 määrittelee apartheidin rikokseksi, jossa yksi rodullinen ryhmä hallitsee muita ryhmiä ja järjestelmällisesti alistaa niitä tiettyjen epäinhimillisten tekojen kautta. Etelä-Afrikan Human Sciences Research Council julkaisi vuonna 2009 raportin, jossa käydään läpi Israelin miehittämien alueiden tilannetta ja todetaan, että se täyttää apartheidin tunnusmerkit.
Puhuttaessa Israelista apartheid-valtiona kyse ei ole vertauksesta, vaan yleispätevän laillisen määritelmän soveltamisesta. Israelin ja Etelä-Afrikan välillä on toki yhtymäkohtia, ja esimerkiksi arkkipiispa Desmond Tutu on kertonut, kuinka vierailu Palestiinassa muistutti häntä Etelä-Afrikan apartheidista.
Kansainvälisen lain mukaan valtioilla on velvollisuus olla osallistumatta apartheidin ylläpitämiseen ja velvollisuus toimia tuon rikoksen lopettamiseksi. Suomen osalta ulkoministeri Tuomioja on tässä avainasemassa: ollessaan oppositiossa Tuomioja allekirjoitti ICAHD Finlandin vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomen ja Israelin välisen asekaupan välitöntä lopettamista. Suomi on kuitenkin marraskuussa jatkamassa asekauppoja Israelin kanssa. Puolustusministeriö on tehnyt selväksi, että se ei arvioi kauppoja poliittiselta kannalta, ja sysännyt vastuun ulkoministeriölle. Vaikka ulkoministeri ei yksin päätä kaupoista, on tässä Tuomiojan paikka osoittaa, puolustaako hän ihmisoikeuksia vai katoavatko oppositiossa julistetut periaatteet hallitukseen päästessä.
Syksy Räsänen
Kirjoittaja on ICAHD Finlandin jäsen