Siirtokunnat ovat laittomia

Mielipidekirjoitus Aamulehdessä 1.9.2012

Kirkon ulkomaanavun aloite Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden merkitsemiseksi on ollut viime aikoina tapetilla. Kehitysministeri Heidi Hautala on ilmaissut sille tukensa, kun taas sisäministeri Päivi Räsänen on vastustanut sitä, ja aihetta on käsitelty A-studio –ohjelmassa 15.8. sekä useissa kirjoituksissa Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

Siirtokunnat juontavat juurensa vuoden 1967 sotaan, jossa Israel valloitti suuria maa-alueita naapurimailtaan. Israel miehittää edelleen näitä alueita lukuun ottamatta Siinain niemimaata, joka palautettiin Egyptille vuonna 1982. Kansainvälisen lain mukaan miehitetyt alueet eivät kuulu Israelille, eivätkä YK, EU ja Suomi tunnusta niitä osaksi Israelia. Kansainvälisen lain mukaan siviiliväestön siirtäminen miehitetyille alueille on sotarikos, ja täten siirtokunnat joita Israel on miehittämilleen alueille perustanut, ovat laittomia.

Miehityksen lopettamisen sijaan Israel on kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamista. Tämä on merkittävä este konfliktin oikeudenmukaiselle ratkaisulle ja rauhalle Lähi-idässä. Sen sijaan 57 arabi- ja muslimivaltiota, mukaan lukien Israelin kaikki naapurivaltiot, tukevat vuonna 2002 esitettyä rauhanaloitetta, jonka mukaan ne solmivat normaalit rauhanomaiset suhteet Israelin kanssa kunhan se lopettaisi miehityksen ja pakolaiskysymys ratkaistaisiin oikeudenmukaisesti.

A-studiossa 15.8. Päivi Räsänen väitti, että siirtokuntatuotteiden valmistus on esimerkki israelilaisten ja palestiinalaisten välisestä yhteistyöstä, jollainen edistää rauhan saavuttamista. Samaa linjaa on noudattanut myös Israelin suurlähettiläs mielipidekirjoituksessaan. Siirtokunnissa toimitaan kuitenkin miehittäjän ehdoilla, eivätkä miehitetyillä alueilla asuvia palestiinalaisia koske esim. samat työntekijän oikeuksiin liittyvät lait, joita sovelletaan Israelin valtion virallisesti tunnustetulla alueella. Miehitysjoukot myös tuhoavat jatkuvasti palestiinalaisten koteja ja viljelyksiä siirtokuntien laajentamiseksi. Palestiinalaisten on pakko työskennellä siirtokunnissa, koska Israel on tuhonnut heidän elinkeinonsa.

Miehittäjän sijaan on syytä kuunnella palestiinalaisia itseään. Palestiinalaisten suurin kansalaiskattojärjestö Boycott National Committee on esittänyt kattavan boikottipyynnön, jonka on allekirjoittanut yli 170 palestiinalaista järjestöä. Siirtokuntatuotteiden boikotilla on tukijoita Israelissakin. Esimerkiksi Avraham Burg, entinen Israelin parlamentin puhemies, Jewish Agencyn ja maailman sionistijärjestön puheenjohtaja on kirjoittanut, että siirtokuntien boikotoiminen on tarpeen, jotta Israel ymmärtäisi, että sitä ei pidetä demokratiana niin kauan kuin se on “läntisen maailman viimeinen kolonialistinen miehittäjä”.

Lopuksi muistutettakoon, että EU:n kanta siirtokuntiin on selvä: ne eivät ole osa Israelia, eivätkä niissä valmistetut tuotteet nauti tullietuuksia, toisin kuin Israelista peräisin olevat. Siirtokuntatuotteiden merkitsemättä jättäminen tarkoittaa sitä, että Suomi menettää tullituloja ja suomalainen veronmaksaja tukee Israelin sotarikoksia, halusipa tai ei.

Miika Malinen ja Syksy Räsänen

Helsinki

Kirjoittajat ovat Israeli Committee Against House Demolitions Finlandin hallituksen jäseniä

Vastaa

Siirry sivun alkuun