Maailma telkien takana

apartheid_week3

TIEDOTE

Maailma telkien takana: miehityksen lait ja poliittiset vangit

Elokuva ja asiantuntijoiden keskustelutilaisuus Helsingissä osana Israelin apartheid -viikkoa

Turkin ja Israelin/Palestiinan poliittinen kuohunta ovat otsikoissa, ja Länsi-Saharan miehitys jatkuu hiljaisuudessa. Kuolonuhrit saavat huomiota mediassa, mutta harvemmin muistetaan poliittisia vankeja, jotka viruvat vuosikausia vankiloissa. Israel, Marokko ja Turkki, kaikki EU:n liittolaisvaltioita, käyttävät oikeuslaitosta poliittisen vallankäytön välineenä.

Tätä käsitellään tilaisuudessa “One World Behind Bars” perjantaina 11.3. kello 17.30 elokuvateatteri Andorrassa, osoitteessa Eerikinkatu 11.

Kello 17.30 näytetään Andorrassa israelilainen dokumentti The Law in These Parts. Elokuva käsittelee Israelin miehittämilleen palestiinalaisalueille pystyttämää sotilaslakien järjestelmää, sen kehittäneiden tuomarien haastattelujen kautta. Elokuva oli ensimmäinen kerta kun he suostuivat haastateltaviksi. The Law in These Parts on palkittu mm. Sundance Film Festivalilla ja Jerusalem Film Festivalilla.

Kello 19.30 on Andorrassa keskustelu poliittisista vangeista Israelissa/Palestiinassa, miehitetyssä Länsi-Saharassa ja Turkissa. Mukana ovat israelilainen filosofi ja aktivisti Anat Matar, sahrawiaktivisti Samid Mohamed Länsi-Saharasta sekä journalisti ja aktivisti Bruno Jäntti. ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen puheenjohtaa tilaisuuden.

Tilaisuus, elokuva mukaan lukien, on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Elokuvassa on englanninkieliset tekstit ja keskustelu on englanniksi.

Tilaisuuden järjestävät ICAHD Finland ja Suomen Rauhanpuolustajat. Tilaisuus on osa maailmanlaajuista tapahtumaa Israeli Apartheid Week, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta Israelin apartheid-järjestelmästä. Israeli Apartheid Week sai alkunsa Torontossa vuonna 2005, ja nykyään tilaisuuksia on vuosittain yli sadassa kaupungissa ympäri maailmaa.

Tilaisuuden Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1105306109530331/

Elokuvan The Law in These Parts traileri: https://www.youtube.com/watch?v=rzEy-FPw-iQ

Elokuvan The Law in These Parts www-sivu: https://www.thelawfilm.com/eng

Israeli Apartheid Weekin www-sivu: http://apartheidweek.org/

Lisätietoja: Syksy Räsänen, syksy.rasanen@iki.fi

Lisätietoa puhujista

Anat Matar

Anat Matar on vanhempi luennoitsija Tel Avivin yliopiston filosofian laitoksella. Hänen erikoisalaansa on kielen filosofia ja poliittinen filosofia. Matar on ollut palestiinalaisalueiden sotilasmiehityksen vastainen aktivisti monia vuosia. Hän on nykyään aktiivinen Israelilaisessa palestiinalaisten vankien komiteassa. Hän on myös ollut aktiivinen useissa ryhmissä, jotka tukevat armeijapalveluksesta kieltäytyviä israelilaisia.

Samid Mohamed

Samid Mohamed on sahrawiaktivisti Marokon miehittämästä Länsi-Saharasta.

Bruno Jäntti

Bruno Jäntti on tutkiva journalisti, joka on tehnyt työtä muun muassa Turkissa, Pohjois-Kurdistanissa ja Etelä-Kurdistanissa. Hän on ICAHD Finlandin varapuheenjohtaja.

Lisätietoa taustoista

Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla elävät palestiinalaiset ovat sotilaslakien alaisia. Näitä lakeja ei sovelleta alueella asuviin juutalaisiin, vaan niiden tarkoituksena on vain miehityksen ylläpitäminen. Israelilaisissa vankiloissa on yli 6000 poliittista palestiinalaisvankia, joista yli 400 on lapsia. Vankien kidutus on tavallista. Noin 600 heistä on vankilassa ilman, että heitä vastaan olisi nostettu syytteitä tai että he olisivat saaneet oikeudenkäynnin. Yksi heistä on yli 90 päivää nälkälakossa ollut Mohammed al-Qiq. Tällä viikolla EU-parlamentin jäsenet ovat vedonneet sen puolesta, että EU painostaisi Israelia vapauttamaan kuoleman kielissä olevan al-Qiqin.

Marokon miehittämässä Länsi-Saharassa poliittiset oikeudenkäynnit sahrawi-aktivisteja vastaan ovat jatkuneet koko 70-luvulta alkaneen miehityksen ajan. Miehityksen alkuaikoina oli joukkopidätyksiä, ja vapautusliike Polisarion mukaan edelleen on selvittämättä yli kuudensadan sahrawin ‘katoaminen’. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kiduttamalla pakotetut tunnustukset ovat Marokossa arkipäivää. Viime vuosina on raportoitu myös sahrawi-aktivistien kuolemista vankiloissa puutteellisen terveydenhuollon takia. Parhaillaan joukko elinkautistuomion saaneita sahrawi-aktivisteja on syömälakossa Tizitin vankilassa saadakseen oikeudenmukaisen käsittelyn.

Turkin hallinto on vuosikymmeniä käyttänyt maan laajaa ‘terrorisminvastaista’ lainsäädäntöä kymmenien tuhansien poliittisten aktivistien, poliitikkojen ja journalistien laittamiseen syytteeseen lausunnoista tai väkivallattomasta toiminnasta, jos ne ovat olleet kriittisiä hallituksen politiikkaa vastaan, erityisesti jos ne ovat kannattaneet yhtäläisiä oikeuksia Turkin kurdiväestölle. Vankien kaltoin kohtelu on Turkin vankilajärjestelmässä yleistä.

Lisätietoja järjestäjistä

Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) on vuonna 1997 perustettu israelilainen järjestö. Se toimii yhteistyössä palestiinalaisten kanssa Israelin miehityksen ja apartheidin lopettamiseksi tavalla, joka noudattaisi kansainvälistä oikeutta ja takaisi kaikkien Israelin/Palestiinan alueella asuvien oikeudet. ICAHDilla on YK:n Talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOCissa erikoiskonsultaatiostatus (special consultative status). ICAHD Finland on vuonna 2009 perustettu Suomen haara. ICAHDilla on Israelin ja Suomen lisäksi haarat myös Australiassa, Iso-Britanniassa, Norjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Suomen Rauhanpuolustajat – Fredskämparna i Finland ry on vuonna 1949 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Järjestö toimii rauhan, aseidenriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Siirry sivun alkuun