Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula on vastannut ICAHD Finlandin ja muiden kansalaisjärjestöjen hänelle lähettämään avoimeen kirjeeseen. (Lehdistötiedotteemme kirjeestä on täällä.) Hänen vastauksensa on alla. Kiitämme Hannulaa dialogista, ja palaamme asiaan pian!
Hei Syksy, ja Kepan jäsenjärjestöjen edustajat,
olen kuullut avoimesta kirjeestänne (http://www.icahd.fi/?p=6018). Laitan tämän viestin samalla tiedoksi niille tahoille, jotka ovat tällä haavaa allekirjoittajina ja joille minulla on yhteystiedot.
Jewish National Fund on ollut mukana kolmella festivaalilla (2013, 2014 ja 2016). Vuoden 2015 osalta Kepa eväsi JNF:ltä paikan, koska kuulimme Syksy Räsäsen toimesta tietoja järjestöstä. Tuolloin voimassa olleessa ohjeistuksissamme festivaalin yhteistyötahojen valinnasta todettiin, että “Kepa varaa oikeuden hylätä sellaiset tahot, joiden toiminta on vastoin Kepan perusarvoja”.
Tällaisia tapauksia on festivaalilla ollut aiemminkin mutta arvojen mukaisen toiminnan arvioiminen on osoittautunut hyvin haasteelliseksi: arvot ovat monitulkintaisia ja tarkoittavat eri ihmisille eri asioita, vedenpitävien faktojen löytäminen vaikeaa, jopa mahdotonta. Jouduimme pohtimaan epäeettisen toiminnan “vanhentumisaikaa”, ulottuuko eettisyysvaade paikallisjärjestöstä kattojärjestöön ja päinvastoin, ja yksityishenkilöiden sanomisiin.
Näytteilleasettajien taustoja ja toimintaa pystyttiin tarkistamaan vain satunnaisesti (näytteilleasettajia on noin 450 vuosittain), joten järjestöjen tasapuolinen kohtelu kaikkien Kepan arvojen ja kaiken järjestöjen toiminnan osalta oli käytännössä mahdotonta, ja jäsenjärjestöt pääsivät paikoille automaattisesti ilman tarkastelua, vaikka aivan varmasti myös sieltä löytyy monenlaista toimintaa etiikan näkökulmasta. Tämäkään ei tuntunut arvojen mukaiselta.
Linjausmuutosta käsiteltiin Kepan hallituksessa 16.12.2015. Ohjeistuksen muutoksilla haettiin ratkaisua, jossa Kepa pystyy järjestämään festivaalia ilman että se joutuu tuomariksi ja järjestöjen eettisyyden arvioijaksi. Kepan hallitus hyväksyi ajatuksen, että peruspaikkojen (esim. Mahdollisuuksien tori -teltta) ja lavaohjelman osalta festivaali tarjoaa alustan avoimelle keskustelulle sekä moniääniselle, erilaisia arvoja edustavalle kansalaisyhteiskunnalle ja sen dialogille. Näin myös esim. eri puolueiden ja niiden nuorisojärjestöjen on mahdollista osallistua festivaalille ja tulla haastetuksi näkemyksistään. Jatkossakin Kepa valitsee mukaan haluamansa tahot, esim. teeman puolesta, sillä tapahtumajärjestäjänä Kepa voi valita vapaasti yhteistyötahonsa. Mutta päälinjana on nyt moniäänisyys ja dialogi.
Vuoden 2016 festivaalilla noudatettiin uutta menettelyä. JNF oli mukana laajassa toriteltassa omalla pienellä pöydällään; samasta tilasta löytyivät myös lukuisat palestiinalaisten ihmisoikeuksia ajavat järjestöt ja kampanjat.
Olemme ehdottaneet järjestöille dialogia asianosaisten, eli JNF:n kanssa. Aiheesta voitte myös esittää asiaohjelmaa festivaalille: haastakaa JNF lavalle!
Kerron mielelläni lisää.
Yst.terv. Outi
Outi Hannula
Ohjelmajohtaja