Poliittisia taloja. Vihreän Langan toimitusharjoittelija osallistuu heinäkuussa jälleenrakennusleirille Palestiinassa ja raportoi leirin tapahtumista kerran viikossa.
Jerusalemin kadut hohkavat keskipäivän kuumuutta, falafelkauppiaat ahkeroivat kojuissaan ja turistit pakoilevat polttavaa aurinkoa kamerat kaulassaan. On sunnuntai, uuden työviikon alku Israelissa.
Jotain uutta on alkamassa myös kaupungin ydinkeskustan toimistorakennuksessa, jossa Israeli Committee Against House Demolitions, ICAHD, pitää majaansa.
Eri puolilta maailmaa tiensä Jerusalemiin tehneet matkalaiset kipuavat yksitellen ICAHDIN toisessa kerroksessa sijaitsevaan toimistoon, heittävät painavat rinkkansa selästään ja istuvat odottamaan. Vuosittain vuodesta 2003 järjestetty jälleenrakennusleiri alkaa pian.
Israeli Comittee Against House Demolitions on poliittinen ihmisoikeusjarjestö, joka toimii Israel-Palestiina-konfliktin parissa. Nimensä mukaisesti se vastustaa talojen tuhoamista.
Kyseessä ovat palestiinalaisten kodit; vuoden 1967 jälkeen israelilaishallinto on systemaattisesti tuhonnut miehitetyilla palestiinalaisalueilla yli 25 000 palestiinalaisasumusta.
Systemaattisuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, ettei palestiinalaisille koskaan myonnetä rakennuslupia tai lupia ostaa maata, jolloin ihmiset ovat pakotettuja rakentamaan laittomasti.
Kun he sitten luvattomasti – perheet kasvavat ja ihmisten on asuttava jossakin- rakentavat talojaan, ilmestyy israelilaispuskutraktori jonakin aamuna ulko-ovelle mukanaan ulosottomääräys. ICAHD vastustaa palestiinalaiskotien tuhoamista vastalauseena koko miehitykselle, joka itsessaan kansainvälisen lain mukaan on laiton.
Vuosittain järjestettävät jälleenrakennusleirit ovat osa ICAHD:in ydintoimintaa. Vapaaehtoiset ympäri maailman ilmoittautuvat leirille. Leirimaksuilla katetaan rakennuskulut ja leirilaisten ylläpito, ja kaksiviikkoisen leirin aikana pystytetään koti yhdelle, parhaassa tapauksessa jopa kahdelle palestiinalaisperheelle.
Perustukset ja sähkötyöt hoitavat paikalliset ammattilaiset, jotka myos valvovat rakennustyön edistymistä. Jälleenrakennusleiri huipentuu seremoniaan, jossa valmiin talon avaimet ojennetaan kotia odottaneelle perheelle ja vapaaehtoiset kantavat huonekalut sisään.
Tämän kesan leirilla jälleenrakennetaan Abu Omarin perheen koti Anatan kylassa, Länsirannalla. Se jäi israelilaisten puskutraktorin alle vuonna 2005. Korvaavaa asumusta tai korvauksia tuhotusta kodista ei koskaan kuulunut, ja siitä lähtien neljätoistalapsinen perhe on asunut naapurinsa piharakennuksessa.
ICAHD:in vapaaehtoisten rakentamaa taloa siis odotetaan jo kipeästi. Rakennusjoukoiksi on saapunut 24 vapaaehtoista ympäri maailman, eri ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä.
Matka jälleenrakentajaksi ei kuitenkaan ollut useimmille helppo; melkein kaikki leirille tulleet joutuivat lentokentälle saapuessaan tiukkoihin kuulusteluihin koskien matkansa tarkoitusta.
Kuulostaa yllättävältä, mutta niinkin rauhanomainen toiminta kuin palestiinalaistalojen jälleenrakennus ei ole israelilaisviranomaisten silmissä suotavaa.
Vaikka Israelilla ei ole suvereniteettia Länsirantaan tai Gazan kaistaan, käytannössä se kontrolloi kaikkea miehitetyille palestiinalaisalueille suuntautuvaa liikennettä, myös palestiinalaisia auttamaan tulevia rauhanomaisia vapaaehtoisia.
Myös itse jouduin kokemaan israelilaisviranomaisten syynin. Saapuessani Tel Avivin lentokentälle vastassani oli poliisien ja rajavalvojien suma, joka seuloi saapuvien joukosta ei-toivotut tulijat.
Tiesin, etten pääsisi maahan mikäli mainitsisin osallistumisestani jälleenrakennusleirille – siispä kerroin tulevani maahan turistiksi ja tapaamaan ystävääni.
Yksityiskohtaisten lisäkuulustelujen jälkeen pääsin kuin pääsinkin ylittämään rajan – nimelläni googlaamalla ei löytynyt mitään kyseenalaista ja kontaktini olivat tarpeeksi uskottavia.
Eräälle toiselle suomalaisosallistujalle, Johannes Hautaviidalle, kävi huonommin. Vastaavanlaisten lisäkuulustelujen aikana rajaviranomaiset huomasivat Hautaviidan nimeä googlettaessaan hänen kuuluvat Israelin politiikkaa kritisoiviin facebook-ryhmiin.
Se riitti sulkemaan Hautaviidan säiloon 24 tunniksi ja karkottamaan hänet seuraavalla lennolla Suomeen. Todennäköisesti häntä odottaa myos kymmenen vuoden maahantulokielto Israeliin.
Myös viime kesänä kaksi ICAHD:in jälleenrakennusleirille osallistuvaa suomalaista karkotettiin maasta, ja myös he saivat kymmenen vuoden maahantulokiellon.
ICAHD on jälleenrakentanut noin 165 palestiinalaiskotia, mika verrattuna 25 000 tuhottuun ei ole merkittävä parannus palestiinalaisten kohtaamaan epäoikeudenmukaisuuteen.
Jokainen jälleenrakennettu koti on kuitenkin poliittinen kannanotto, päätös olla hyväksymättä Israelin toimintaa ja osoitus vastarinnan jatkumisesta. ICAHD korostaakin olevansa poliittinen jarjesto, eikä humanitaarinen, sillä syyt palestiinalaisten kodittomuuteen ovat poliittisia.
Jokainen tämänkin kesän leirille osallistuva vapaaehtoinen tuo tullessaan ulkomaalaisen silmäparin todistamaan miehityksen todellisuutta ja vie kertomukset näkemästään kotimaahansa. Puhumattakaan olennaisimmasta: vapaaehtoisten panoksesta leirin rakentaman talon saavan palestiinalaisperheen elämänlaadun parantamiseen.
On aika heittaa rinkat selkään ja suunnata leirin tukikohtaan. Jälleenrakennus alkakoon!
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimitusharjoittelija.