Israelilaiset vasemmistoaktivistit osoittivat mieltään Israelin valtion ja Länsirannan siirtokuntien julkisen boikotoinnin kieltävää lakia vastaan.
HELSINGIN SANOMAT Keskiviikkona 13.7.2011 – Ulkomaat
Palestiinalaiset haluavat itsenäistymisapua YK:n yleiskokoukselta
Maanantaina säädetty boikottikielto on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vakava sananvapausloukkaus.
HELSINGIN SANOMAT
Boikotointi on nyt pannassa.
Israelin parlamentti vahvisti maanantaina kiistanalaisen lain, joka kieltää Israelin valtion ja Länsirannan siirtokuntien vastaisten boikottien julistamisen. Vastaisuudessa tällaisesta toiminnasta seuraa maan rajojen sisällä rangaistus.
Uuden lain rikkojat voivat saada rangaistuksen, vaikka boikotin kohteelle ei olisi syntynyt todellista “taloudellista, kulttuurillista tai akateemista vahinkoa”.
Riittää, että vahinkoa olisi voinut syntyä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan laki on törkeä loukkaus demokratiaa ja ilmaisunvapautta vastaan.
Äänin 47–38 läpimenneen lain taustalla on Israelin kasvava huoli sen voimapolitiikan vastustuksen kasvusta niin maailmalla kuin kotimaassa.
Pääministeri Benjamin Netanjahun hallinnon vastaus kritiikkiin on sama kuin monesti ennenkin Israelin perustellessa kiistanalaisia poliittisia toimiaan: juutalaisvaltion on puolustauduttava sen olemassaolon oikeutuksen kyseenalaistavaa liikehdintää vastaan.
Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksen professorin Hannu Juusolan mukaan Israelin politiikan kritisointi todella onkin lisääntynyt maailmalla – varsinkin vuodenvaihteessa 2008–2009 käydyn Gazan sodan ja viime vuonna tapahtuneen avustuslaivaiskun lietsomana.
“Netanjahun nationalistinen hallitus on myös erittäin herkkä tämäntyyppiselle arvostelulle. Boikotointi nähdään Israelin valtion kieltämisenä”, Lähi-idän tutkimukseen erikoistunut Juusola sanoo.
Pikkuhiljaa vastustus on saanut jalansijaa myös Israelin sisällä.
“Boikotointi ja kritisointi on lisääntynyt, mutta liikkeen kasvu on vasta alussa”, Salah Mohsen israelilaisesta Adalah-ihmisoikeusjärjestöstä kertoo.
Viime vuonna Israelissa kuohui, kun monet taiteilijat kieltäytyivät esiintymästä Arielin siirtokuntaan rakennetussa kulttuurikeskuksessa. Syynä oli solidaarisuus palestiinalaisia kohtaan. Lakimuutoksen jälkeen Israel voisi viedä vastaavan tapauksen oikeuteen.
Juusolan mukaan kansainvälisen ilmapiirin muutos on saanut Israelin koventamaan politiikkaansa.
Esimerkiksi ulkomaalaisia ihmisoikeusaktivisteja on käännytetty entistä tiuhemmin. Mukana on ollut myös Netanjahun hallituksen politiikkaa arvostelleita juutalaisia.
Tärkeänä taustatekijänä oikeistohallituksen takaraivossa kummittelee YK:n tuleva yleiskokous syyskuussa.
Vuosikymmeniä kestäneisiin tuloksettomiin rauhanneuvotteluihin ja Israelin jatkuvaan siirtokuntarakentamiseen kyllästynyt palestiinalaishallinto yrittänee saada itsenäisyysjulistuksensa YK:n yleiskokouksen äänestettäväksi.
Itsenäisyyttä vaaditaan vuoden 1967 rajojen pohjalta.
Kehityskulussa on historian ironiaa. Israel haki nimittäin itse kansainvälisen yhteisön hyväksynnän itsenäisyydelleen juuri YK:n yleiskokouksen äänestyksen kautta vuonna 1949.
Käytännössä yleiskokouksen päätöksellä on Israelille ja palestiinalaisille lähinnä suurta symbolista merkitystä.
Se ei ratkaise konfliktia, mutta muuttaa neuvotteluasemia.
“Israelille tässä on kyse nimenomaan sen olemassaolon oikeutuksesta. Sen virkamiehet ovat kiertäneet koko alkuvuoden Euroopan pääkaupungeissa varmistamassa, ettei Euroopassa tuettaisi palestiinalaisten itsenäistymispyrkimyksiä”, Juusola sanoo.
Palestiinalaishallinnolle kansainvälisen yhteisön tuki antaisi kättä pidempää venyvissä rauhanneuvotteluissa. Kahden kolmasosan enemmistö jäsenyysneuvotteluissa takaisi nousun YK:n varsinaiseksi jäseneksi. YK-jäsenyyden turvin palestiinalaiset saisi paremman pääsyn kansainvälisiin oikeusistuimiin, jossa se voisi haastaa Israelin miehityspolitiikkaa juridisesti.
Israel käännytti suomalaisaktivistin
HELSINGIN SANOMAT
Israel käännytti perjantaina suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Tel Avivin Ben Gurion-lentokentältä.
Johannes Hautaviita oli matkalla Länsirannalle osallistuakseen kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön organisoimalle jälleenrakennusleirille.
Matka katkesi, kun rajavalvontaviranomaiset poimivat aktivistin kuulusteluihin.
Hautaviita oli ilmoittanut matkansa syyksi turismin.
“Käännytyksen saamiseksi Israelissa riittää, että sanoo matkustavansa palestiinalaisalueille”, Hautaviita sanoo.
Kuulusteluissa rajavalvojat löysivät suomalaisen Facebook-profiilin.
“Sieltä käy ilmi, että olen muutaman ihmisoikeusjärjestön jäsen. Näiden ryhmien perusteella minua syytettiin osallistumisesta Israelin vastaiseen laittomaan toimintaan”, Hautaviita kertoo.
Karkotuksen virallinen syy oli rajavalvontaviranomaisille valehtelu.
Israelin Helsingin-suurlähetystön lähetystösihteerin Yuval Donio-Gideonin mukaan Israelin rajavalvontapolitiikka ei ole viime vuosina kiristynyt.
Lähetystösihteerin mukaan on mahdollista, että käännytysten määrä on kasvanut, koska eritaustaisia matkustajia tulee Israeliin entistä enemmän. Heistä ne, jotka eivät noudata annettuja pelisääntöjä, käännytetään.
“Ihmisoikeusaktivistejakin pääsee maahan jatkuvasti”, Donio-Gideon kertoo.
Israel aikoi tiistaina käännyttää kymmeniä Palestiina-aktivisteja, jotka lensivät maahan viikonloppuna.
Aktivistit osallistuivat Israelin voimapolitiikkaa kritisoivaan Tervetuoa Palestiinaan -kampanjaan. Aktivistit aikoivat vierailla palestiinalaisalueilla.