ICAHD Finland tukee kansainvälistä aloitetta Israeliin kohdistuvan asevienti- ja ostosaarron aloittamiseksi.

Lehdistötiedote – vapaasti julkaistavaksi ja käytettäväksi.

Palestiinalainen Boycott, Divestment and Sanctions National Committee (BNC) kehottaa aloittamaan Israeliin kohdistuvan välittömän ja kattavan asevienti- ja ostosaarron. BNC on yhteishanke, johon osallistuvat kaikki palestiinalaiset poliittiset puolueet, ammattijärjestöt, kansalaisjärjestöt sekä muita suuria organisaatioita, kuten kauppaliittoja. Tukijoihin kuuluu mm. Nobelin rauhanpalkinnon saajat arkkipiispa Desmond Tutu, Mairead Maguire ja Adolfo Pérez Esquivel.

Kansainvälinen paine Israelin harjoittaman laittoman miehityksen sekä palestiinalaisiin kohdistuvan, mielivaltaisen väkivallan lopettamiseksi kasvaa päivä päivältä. Asekauppasaarto on osa väkivallatonta liikettä, joka vaatii kansainvälistä yhteisöä asettamaan Israelin vastuuseen rikoksistaan kansainvälisen lain edessä.

Kansainvälisen lain mukaan laiton miehitys ja siirtokuntien rakentaminen jatkuvat Länsirannalla. Israelin palestiinalaisalueilla harjoittaman sotapolitiikan laittomuudesta vallitsee yksimielisyys maailman ihmisoikeusjärjestöjen kannanotoissa. Vuosien 2008-2009 vaihteeseen ajoittuneessa hyökkäyksessä Gazaan kuoli 1 400 palestiinalaista, joista kaksi kolmasosaa oli siviilejä, ja 13 israelilaista. 22 päivää kestäneen hyökkäyksen aikana Gazan siviiliyhteiskunta tuhottiin maan tasalle. Useat ihmisoikeusjärjestöt sekä YK raportoivat Israelin syyllistyneen sotarikoksiin ja mahdollisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Toukokuussa 2010 Gazaan pyrkivä avustuslaivasaattue, Gaza Flotilla, pysäytettiin kansainvälisillä vesillä, ja yhdeksän aseistamatonta aktivistia tapettiin erikoisjoukkojen iskussa mm. ampumalla takaraivoon lähietäisyydeltä.

ICAHD Finland on vuoden 2010 alusta ajanut Suomen ja Israelin välisen asekaupan lopettamista. Tällä hetkellä yli 250 suomalaista vaikuttajaa tieteen, taiteen ja politiikan aloilta ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Israelin-asekauppojen lopettamiseksi. Allekirjoittajia ovat muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja, Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassi, Heidi Hautala, Sirpa Pietikäinen ja Mitro Repo, sekä useita kansanedustajia ja kulttuurivaikuttajia. (http://icahd.fi/?p=1799)

Vuosina 2004-2007 Suomi oli maailman toiseksi merkittävin ohjusteknologian viejä Israeliin. Suomen vienti on ristiriidassa EU:n Ministerineuvoston laatiman aseviennin käytännesäännön kanssa. Käytännesääntö kieltää aseviennin maihin, jotka syyllistyvät YK:n mukaan ihmisoikeusrikkomuksiin tai joissa aseita saatetaan käyttää sisäisiin sortotoimiin.

Suomen asevienti on kuitenkin vain murto-osa Israelin kanssa käydystä asekaupasta. Suomi on hankkinut vuodesta 1999 lähtien israelilaisia aseita yli 152 miljoonalla eurolla. Lisäksi Suomen Puolustusvoimat päättää tämän vuoden marraskuussa miehittämättömien lentokoneiden hankinnasta. Kilpailutuksen tuloksena hankinnat tehtäneen toisesta niistä kahdesta israelilaisesta aseyhtiöstä, jotka kilpailutuksessa ovat jäljellä. Hankintojen jälkeen Suomen aseostojen arvo Israelista on liki 200 miljoonaa euroa.

Suomi on kauppapoliittisilla valinnoillaan tukenut tuntuvasti Israelin aseteollisuuden suurimpia yhtiöitä, jotka aktiivisesti markkinoivat itseään Israelin tekemillä sotarikoksilla ja joiden toiminta ja tuotot perustavat Israelin käymille sodille ja konfliktin pitkittymiselle.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin julisti Israelin rakentaman, Länsirantaa halkovan muurin laittomaksi seitsemän vuotta sitten. Nyt, julistuksen seitsemäntenä vuosipäivänä ICAHD Finland ja BNC vaativat kansainvälistä asekauppasaartoa Israelille, kunnes se muuttaa toimintansa kansainvälisen lain mukaiseksi.

Vastaa

Siirry sivun alkuun