Om oss

 

ICAHD Finland är en människorättsorganisation vars målsättning är att avskaffa Israels ockupation och apartheid på ett sätt som överenstämmer med internationell rätt och garanterar förverkligande av allas rättigheter i området Israel-Palestina. ICAHD Finland är partipolitiskt obunden.

ICAHD är förkortning av orden Israeli Committee Against House Demolitions, israelisk kommitté emot husdemoleringar. ICAHD Finland grundades år 2009 och fungerar som den finländska grenen av ICAHD. ICAHD Finland är en självständig organisation och den deltar tillsammans med ICAHDs övriga grenar i ICAHDs gemensamma beslutsfattande.

Vi informerar om Israel-Palestina konfliktens nuläge och historia, publicerar vår forskning, skriver artiklar, producerar videoklipp och är i kontakt med median och politiker. Vi hämtar också israeliska, palestinska och internationella bemärkta personer till Finland. Vi deltar årligen i återuppbyggnadslägren på ockuperade Västbanken, och träffar lokala aktörer.

ICAHD Finland är medlem i European Coordination Committee for Palestine (ECCP). I Finland samarbetar vi bl.a. med Hakunilan kansainvälinen yhdistys och Psykologien Sosiaalinen Vastuu.

Israels ICAHD grundades år 1997. I ICAHDs verksamhet kombineras politisk analys, verksamhet på gräsrotsnivå och påverkande på beslutsfattare. ICAHD ordnar återuppbyggnadsläger där internationella aktivister, palestinier och israeler tillsammas bygger hem som ockupationsstyrkorna demolerat. Vi publicerar också statistik om människorättsförbrytelser och analys om konfliktens lösningsmodeller samt påverkar i FN. ICAHD var år 2004 den första israeliska organisationen som stödde palestiniernas upprop till bojkott. År 2012 var ICAHD den första israeliska organisationen som tog ställning för enstatslösningen.

ICAHDs grundare och direktör Jeff Halper nominerades år 2006 för Nobels fredspris tillsammans med Ghassan Andoni, grundaren för International Solidarity Movement. ICAHD har konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd ECOSOC. Förutom huvudgrenen i Israel har ICAHD grenar i Australien, Finland, Norje, Storbritannien, Tyskland och USA.

 

Kontaktuppgifter

 

Tavastvägen 26 C 39
00530 Helsingfors
+358 (0)50 4317485
icahd@icahd.fi

 

Material på svenska:

 

Ingen bojkott av bussbolag – trots Israelkopplingar

Yle Svenskan artikkeli täällä.

Gideon Levyn haastattelu Svenska Yle:llä

Linkki täällä.

Gideon Levyn haastattelu Yle Areenassa

Linkki täällä.

Dags att Finland kräver nytt toppmöte

Bruno Jäntin ja Johannes Hautaviidan artikkeli HBL:ssa: Dags att Finland kräver nytt toppmöte (HBL, 19.1.2014)

HBL: Finländare ska återuppbygga palestinska hus (7 juli 2011)

http://www.icahd.fi/wp-content/uploads/2011/07/Finländare-ska-ateruppbygga-palestinska-hus.pdf

Började lokalt, siktar globalt

Henkilökuva ICAHD Finlandin Johannes Hautaviidasta. Katso VÄSTRA NYLAND 21 juli 2012 sivu 4 (artikkeli, pdf) ja sivu 5 (kuva, pdf).    

Västra Nyland: Började lokalt, siktar globalt (21.7.2012)

HBL: Vapenembargo mot Israel bör införas (8 augusti 2011)

YLE Radio Xtrem: Du får göra som du vill, så länge du gör som vi säger (8 juli 2011)

YLE: Radio Xtrem: Byggmaraton för aktivister (6 juli 2011)

Ny Tid: Finlands motsägelsefulla vapenhandelspolitik (12.2.2011)

Ny Tid: Aktivism handlar om att ta ansvar (12.2.2011)